Huis- en gedragsregels van de vereniging
Algemeen
Alle leden zijn het uithangbord van onze vereniging en dienen zich daar van bewust te zijn.
Normen en waarden zijn voor iedereen anders. Het bestuur pretendeert dan ook niet dat de gestelde normen en waarden de enige juiste zijn.
Goede omgangsvormen blijven het uitgangspunt van ons handelen. Het gaat over hoe we met elkaar om willen gaan. Het gaat over normen en waarden. Het gaat erom dat leden, spelers, trainers, bestuurders, vrijwilligers, toeschouwers, ouders onze vereniging niet in diskrediet brengen zowel op- als langs de baan, tijdens of na de wedstrijd, binnen- of buiten de sporthal.
Het bestuur van de vereniging is in bepaalde zaken wettelijk verplicht om aangifte te doen van bepaalde overtredingen.
De vereniging staat dan ook voor de volgende afspraken:
Huisregels betreffende een training
- Zorg dat je minstens tien minuten voor de training begint, aanwezig bent.
- Wanneer je niet kunt komen trainen meld je je vooraf af bij de trainer/contactpersoon
- Wanneer je last hebt van een (lichte) blessure meld je dit voorafgaand aan de training bij de trainer. De trainer bepaalt tijdens de training wat er gebeurt, ben je het niet eens met de trainer dan bespreek je dit na de training. De trainer is verantwoordelijk voor de sportzaal tot 15 minuten na de trainingen. Er wordt van de spelers verwacht dat zij binnen 15 minuten de sportzaal verlaten hebben.
Algemene gedragscode van de spelers
- Respecteer de regels van de badmintonsport.
- Vertoon sportief gedrag.
- Draag tijdens competitiewedstrijden de clubkleding.
- Houd je aan de geldende regels van welke sporthal dan ook. Vertoon geen fysiek, mentaal en/of verbaal geweld. Draag de naam van de vereniging en eventuele sponsoren op een sportieve manier uit en schaad hun imago niet. Het gebruik van alcoholhoudende drank of drugs voor en/of tijdens de trainingen en/of competitiewedstrijden is ten strengste verboden voor leden beneden de 18 jaar.
- Gedragingen of zaken van seksuele aard, die als ongewenst of bedreigend worden beschouwd, worden op geen enkele wijze getolereerd. Sociale omgangsvormen gelden online net zo goed als offline. Respect staat hoog in het vaandel. Laster, beledigingen en obsceniteit zijn niet geoorloofd. Houd rekening met auteurs-, beeld- en citaatrecht. Realiseer goed: het digitaal overtreden op de sociale media zoals, Facebook, Youtube, Twitter e.d. gebeurt op persoonlijke titel en niet namens de vereniging.
Naast de algemene regels heeft het bestuur ook een meer specifieke gedragscode opgesteld voor spelers, trainers/coaches, vrijwilligers en ouders/verzorgers.
Gedragscode voor spelers:
- Speel jouw wedstrijden met respect voor jezelf, jouw teamspelers, jouw tegenstanders en de scheidsrechter. Intimideren getuigt niet van sportief gedrag. Fair-play is belangrijk. Steun voor 100% inzet.
- Beïnvloed de scheidsrechter/teller niet door onbehoorlijk taalgebruik, agressie en gebaren. Dit werkt in jouw eigen nadeel. Besef goed: een scheidsrechter/teller hoef je niet ‘mee’ te hebben, je moet zelf zorgen dat je hem niet ‘tegen’ krijgt.
- Geef je tegenstander en de scheidsrechter/teller na de wedstrijd een hand en bedank hem voor de wedstrijd.
- Geef de shuttle op een normale manier terug aan de tegenstander.
- Onsportiviteit van de tegenstander is nooit een reden om dit gedrag te kopiëren.
- Wijs je teamspelers op negatieve gedragingen. Vertel hem/haar dat je, je hier niet prettig bij voelt
- Respecteer het werk van alle vrijwilligers die ervoor zorgen dat jij kunt badmintonnen. Het is niet vanzelfsprekend dat deze vrijwilligers dit allemaal voor je doen!
- Volg altijd het advies op van een trainer en/of arts bij het bepalen of je wel of niet kunt spelen met een blessure. De trainer wil je graag voor langere periode heel houden, waardoor hij een onplezierige korte termijn beslissing (het niet spelen van een competitiewedstrijd of toernooi.
Gedragscode voor trainers-coaches:
- Wees redelijk in je eisen ten aanzien van tijd, energie en het enthousiasme van jeugdige spelers. Leer de spelers dat spelregels afspraken zijn waar iedereen zich aan moet houden.
- Bedenk dat spelers voor hun plezier spelen en graag willen leren.
- Winnen en verliezen is slechts een onderdeel van het spel.
- Ontwikkel respect voor de tegenstander en de beslissingen van de scheidsrechter.
- Houd je afzijdig van beslissingen van de spelers, scheidsrechters/tellers of dubieuze calls. Je bent daar om de speler te coachen, niet om de wedstrijd te bepalen, c.q. te beïnvloeden.
- Blijf op de hoogte van de beginselen van een goede training en van de groei en ontwikkeling van alle spelers. Coach tijdens wedstrijden ingetogen zonder aanstootgevend of intimiderend te zijn naar de tegenstander of scheidsrechter. Zorg dat je op tijd aanwezig bent voor de training en/of wedstrijd.
- Verzorg vooraf je training en houd je aan de opgegeven plan c.q. rode draad.
- Attendeer of waarschuw spelers bij onaanvaardbaar gedrag.
Gedragscode voor contactpersonen en andere vrijwilligers:
- Meld bij constatering van wangedrag en overtreding van de gedragscode aan het bestuur Fungeer als voorbeeld en bedenk dat je een verlengstuk bent van de vereniging.
- Draag verantwoording voor jouw aangenomen taken.
Gedragscode voor de ouders/verzorgers:
- Laat de kinderen hun sport op een plezierige en sportieve wijze beleven.
- Leer de kinderen dat er slechts één winnaar is en dat verliezen erbij hoort.
- Spreek de spelers aan bij wangedrag.
- Zorg voor sportiviteit: klap gerust voor een mooie actie van de tegenpartij. Juich niet bij fouten van een tegenstander.
- Bemoeit u zich niet met het wedstrijdverloop en de telling. Bij onregelmatigheden de zaak laten uitvoeren door een andere betrokkene.
- Om de relatie tussen speler en trainer-coach en ouder helder te houden wordt er vanuit gegaan dat een ouder niet c.q. nooit zijn eigen kind coacht. Ga op zoek naar een vervanger en regel vooraf alternatieven. Wees een ouder i.p.v. trainer-coach.
- Realiseert u zich als ouder van een jeugdlid, dat u ook de vereniging vertegenwoordigt en daarop aangesproken kan worden.
- Kritiek, op- of aanmerkingen op wat of wie dan ook, dienen uitsluitend gemeld te worden bij het bestuur.
- Tijdens trainingen wordt van de ouders verwacht dat zij zich afzijdig houden en in de kantine plaats nemen.
- Spreek een trainer niet aan tien minuten voor de training. In deze periode is de trainer bezig met het opbouwen, voorbereiden van de training.
- Voor allerhande vragen zijn de leden van de jeugdcommissie de eersten waaraan deze gesteld kunnen worden.
Maatregelen bij misdragingen
Samen zijn we de vereniging. We willen dan ook niet dat een lid zich misdraagt. Overtreding van de huishoudelijke en/of de gedragsregels kan leiden tot sancties die kunnen worden opgelegd door het bestuur. Sancties worden bepaald aan de hand van verschillende omstandigheden zoals de aard van de overtreding en de gevolgen van het wangedrag.
Voorbeelden van op te leggen sancties (voorwaardelijk of onvoorwaardelijk) zijn:
- Berisping
- Uitsluiting van trainingen
- Uitsluiting van wedstrijden c. q. toernooien
- Schorsing in uitvoering van functie of activiteiten
- Royement
Bij misdragingen tijdens een training is de trainer bevoegd om direct in te grijpen en de speler de training te ontzeggen.
Door lid van de vereniging te zijn worden deze normen en waarden, die onderdeel zijn van Het Handboek (Statuten en HHR van de vereniging) onvoorwaardelijk geaccepteerd.